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Remarkable Regional Malts est la gamme de l'embouteiller indépendant Douglas Laing qui reflète le caractère de chacune des régions du whisky écossais. Inaugurée il y a tout juste 10 ans avec le désormais incontournable Big Peat, un whisky tourbé élaboré uniquement à partir de single malts d'Islay (dont une édition limitée exclusivement réservée au web est disponible ici), cette gamme de blended malts* comprend également Scallywag (Speyside), Timorous Beastie (Highlands), The Epicurean (Lowlands), The Gauldrons (Campbletown) et Rock Island qui, comme son nom l'indique, n'est composé que de single malts des îles écossaises (Arran, Jura, Skye, Mull et Orkney), même si les Islands ne sont pas reconnues comme une région officielle par la Scotch Whisky Association.
Remarkable Regional Malts is the range from independent bottler Douglas Laing that reflects the character of each of the Scottish whisky regions. Inaugurated just 10 years ago with the now-famous Big Peat, a peated whisky made only from Islay single malts (a limited edition exclusively reserved for the web is available here), this range of blended malts* also includes Scallywag (Speyside), Timorous Beastie (Highlands), The Epicurean (Lowlands), The Gauldrons (Campbletown) and Rock Island which, as its name suggests, is composed only of single malts from the Scottish islands (Arran, Jura, Skye, Mull and Orkney), although the Islands are not recognized as an official region by the Scotch Whisky Association.
Parmi toutes les éditions de ces Remarkable Regional Malts, le Rock Oyster Cask Strength batch 1 est certainement l'une de mes préférées. À l'occasion d'un léger changement de nom de marque qui souligne d'avantage ses origines tout en évitant la référence aux huîtres qui pouvait en effrayer plus d'un (Rock Oyster devient Rock Island), deux nouvelles éditions limitées voient le jour : Rock Island 10 ans et Rock Island 21 ans. C'est ce dernier qui m'a impressionné et dont j'ai choisi de vous faire partager mes notes de dégustation.
Of all the editions of these Remarkable Regional Malts, Rock Oyster Cask Strength Batch 1 is certainly one of my favorites. On the occasion of a slight brand name change that highlights its origins while avoiding the reference to oysters that could scare more than one (Rock Oyster becomes Rock Island), two new limited editions are just released: Rock Island 10 years old and Rock Island 21 years old. It was the latter who impressed me so I chose to share my tasting notes with you.
NOTES DE DÉGUSTATION
TASTING NOTES
Rock Island 21 ans - 46,8%
Rock Island 21 year old - 46,8%
Color : Pale gold
Nose : Warm with coastal/maritime flavors and a hint of heather honey.
Palate : Fresh and oily with herbaceous notes and citrus notes (lime and kumquat).
Finish : Nice length. Notes of pine spines and eucalyptus confirm the freshness of the palate and hints of oak add to the complexity of this blended malt.
My opinion : A very pleasant whisky with a velvety texture which, by these aromas, will transport you to the seaside. Perfectly adapted to the cool humid evenings of this late summer. Very well done with a reasonable price (if you know where to search). Bravo, Douglas Laing !
£87,04 (97 €) chez/at Douglas Laing
109 € à/at La Maison du Whisky
* Blended Malt : Whisky élaboré à partir d'un mélange de whisky de malt distillé dans un minimum de deux distilleries.
* Whisky made from a blend of malt whisky distilled at two or more distilleries.
Échantillon gracieusement fourni par Douglas Laing. Merci à eux !
Sample kindly provided by Douglas Laing. Thanks to them !
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