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Après vous avoir tout dit sur Hybernia Distillers et leur Hyde No1 affiné en fûts de Xérès (ici), et après avoir reçu un échantillon du No2 de leur collection The President's Cask affiné en fûts de Rhum, je ne pouvais décemment pas passer à côté d'une dégustation comparative de ces single malts qui ont changé mon point de vue sur le whiskey irlandais.
(english version included)
Dégustation comparée de Hyde 10 ans President's Cask No1 et No2.
#SherryVsRumCaskFinish
No1 - 10 ans Sherry Cask Finish
Fruité au nez, avec des notes de tarte Normande (aux pommes) tout juste sortie du four, de viennoiseries et autres patisseries.
No2 - 10 ans Rum Cask Finish (bientôt disponible)
Au nez, signature similaire mais avec des arômes de vanille, de miel et de bonbons. des notes de biscuits sablés au beurre, également.
Des notes d'épices se dégagent des deux verres après un petit moment.
No1
Crémeux en bouche mais puissant. Pas la moindre amertume.
No2
Légèrement différent du No1 mais assez semblable. Un peu plus doux. Crémeux et huileux en bouche avec une pointe d'amertume en finale.
Après un moment, la finale du No1 est légèrement pimentée alors que celle du No2 est plus poivrée.
No1
Verre vide (au nez) : plus de fruits. Pêches, abricots, poires.
No2
Verre vide (au nez) : des notes de fumée et de bois. Écorces d'orange.
En résumé, ces deux premières versions de Hyde 10 ans partagent bien une même signature (ce qu'on attend d'une distillerie ou d'une marque) avec leurs propres spécificités. Plus doux avec des notes de vanille, de miel et d'épices douces pour le No 2, et plus intense et fruité avec des notes pimentées pour le No 1. Les deux sont vraiment bien équilibrés.
Mon conseil : si vous avez l'opportunité de goûter les deux, commencez par le No2 (Rhum) puis passez au No1 (Sherry). Deux single malts de qualité, mais, personnellement, je préfère le No1 (que j'ai gratifié de second meilleur single malt âgé de 10 à 19 ans dans mon classement annuel – voir ici).
After having told you everything about Hybernia Distillers and their Hyde No1 finished in sherry casks (read here), and after receiving a sample of their No2 from their The President's Cask collection finished in Rum casks, I just couldn't resist to have of a side by side tasting of these single malts that made me change my mind about irish whiskey.
Side by side tasting of Hyde 10 years old President's Cask No1 & No2.
#SherryVsRumCaskFinish
No1 10 yo Sherry Cask Finish
Fruity on the nose with french "Tarte aux pommes" from Normandy just out of the oven and pastries notes.
No2 10 yo Rum Cask Finish (available soon)
Same character with vanilla, honey and candies notes on the nose. Shortbread biscuits, too.
Spicy notes are coming through both glasses after a while.
No1
Creamy in the mouth too but more intense. No biterness at all.
No2
A bit different than No1 but quite similar. Maybe a tad sweeter. Creamy and oily in the mouth with a tiny peppery bitterness on the finish.
After a while, I get more pepper on No2 and more chili pepper on No1.
No1
Nosing empty glass : more fruits. Peaches, apricots, pears.
No2
Nosing empty glass : hints of smoke and wood. Orange peels too.
These first two batches of Hyde 10 years old share the same signature (which is what we expect from a distillery or a brand) with their own specificities. Sweeter with notes of vanilla, honey et soft spices for No2, and more intense and fruity with chili notes for No1. Both are very well balanced.
My advice : if you have the opportunity to taste both these single malts, start with No2 (Rum) then have No1 (Sherry). Both are nice quality drams, but I think I prefer No1 (which I awarded second best single malt from 10 to 19 years of age this year – see here).
Side by side tasting of Hyde 10 years old President's Cask No1 & No2.
#SherryVsRumCaskFinish
No1 10 yo Sherry Cask Finish
Fruity on the nose with french "Tarte aux pommes" from Normandy just out of the oven and pastries notes.
No2 10 yo Rum Cask Finish (available soon)
Same character with vanilla, honey and candies notes on the nose. Shortbread biscuits, too.
Spicy notes are coming through both glasses after a while.
No1
Creamy in the mouth too but more intense. No biterness at all.
No2
A bit different than No1 but quite similar. Maybe a tad sweeter. Creamy and oily in the mouth with a tiny peppery bitterness on the finish.
After a while, I get more pepper on No2 and more chili pepper on No1.
No1
Nosing empty glass : more fruits. Peaches, apricots, pears.
No2
Nosing empty glass : hints of smoke and wood. Orange peels too.
These first two batches of Hyde 10 years old share the same signature (which is what we expect from a distillery or a brand) with their own specificities. Sweeter with notes of vanilla, honey et soft spices for No2, and more intense and fruity with chili notes for No1. Both are very well balanced.
My advice : if you have the opportunity to taste both these single malts, start with No2 (Rum) then have No1 (Sherry). Both are nice quality drams, but I think I prefer No1 (which I awarded second best single malt from 10 to 19 years of age this year – see here).
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